In principiu nu e greu sa eviti o posibila pierdere datorita faptului ca internetul ofera informatii la discretie cam despre orice si trebuie doar verificate cateva lucruri inainte de achizitie, chiar daca nu esti specialist in termopane. Mai jos sunt 10 pasi care sper sa iti fie de ajutor in alegerea corecta a firmei care iti va furniza tamplaria:

1. Achita direct la banca in contul firmei respective, nu la magazin sau celui care te viziteaza acasa (unii prezinta chitante false ori nu mai predau banii in firma). Multe firme din domeniu sunt mici si nu au putere financiara sa acopere din surse proprii un eventual furt.

2. Verifica oferta, fisa de comanda (masuratori executie) semneaza-le si opreste-ti o copie, sau fa-le macar o poza cu telefonul.

3. Cere celui care intra in imobil o carte de vizita sau legitimatie din care sa reiasa ca reprezinta firma respectiva, ori suna agentul sa iti confirme ca cel ce doreste sa intre face parte din echipa.

4. Verifica pe internet (mai ales pe site-urile tip „forum”) ce discuta fostii clienti despre firma cu care urmeaza sa faci lucrarea.

5. Verifica datele financiare ale firmei pe site-uri de genul www.risco.ro care ofera parametri de baza ca sa vezi starea de „sanatate” a firmei: vechimea in ani, evolutie pe ani a cifrei de afaceri si mai ales profitul/pierderea (de obicei firmele care sunt pe pierdere au o problema cu cash-ul si se „imprumuta” de la clienti rostogolind niste datorii).
6. Observa gradul de vizibilitate al firmei respective in mediul online: o firma care investeste mult in imagine si in promovare are tot interesul sa isi faca treaba cat mai bine pt a fi recomandata

7. Vezi ce adrese de e-mail folosesc agentii pt ca cei care trimit corespondenta de pe un domeniu cumparat, similar cu numele firmei adica ceva@numefirma.ro, nu unul free (gen @Yahoo, @Gmail, @Ymail, etc) ofera mai multa credibilitate.

8. Atentie la cei care ofera garantii exagerate, pe principiul ca „hartia suporta orice” deoarece sunt sanse mici sa isi respecte angajamentele asumate. In urma cu cativa ani erau multi care ofereau garantii de 25 ani si isi inchideau firmele in 6 luni – un an (apoi deschideau alte firme in alte zone si tot asa).

9. Atentie la cei care fac propuneri de genul „plata black” „plata la gri” sau „plata la negru” pt ca nu aveti garantie reala si in plus riscati sa intrati in conflict cu legea (care are din ce in ce mai multe instrumente de control si poate actiona chiar peste multi ani).

10. Arealul in care actioneaza; o firma care este „intinsa” in mai multe judete sau tari se presupune ca are sisteme informatice cu care controleaza lucrurile, implicit proceduri de lucru, deci riscul este mai mic sa dea rateu (sau daca  apare o problema are si solutie + resurse sa o rezolve).

Concluzia este ca nu exista o metoda infailibila care sa iti ofere siguranta ca totul va decurge perfect, insa pasii de mai sus te pot ghida ca sa faci o alegere cat mai buna a furnizorului de termopane.