Odata cu aparitia termopanelor, un fenomen suparator care exista de mult, a inceput sa fie din ce in ce mai prezent: CONDENSUL . Datorita faptului ca termopanele ofera etansare mult mai buna decat vechile ferestre, umiditatea „scapa” mai greu din incapere formandu-se astfel puncte de roua pe sticla sau profil. Logic, apa va condensa acolo unde materialul care face contactul cu exteriorul are cel mai slab coeficient de protectie termica.

Uneori apar cazuri mai grave in care condensul apare pe pereti si nu pe fereastra, cu multitudinea de neplaceri venite „la pachet”: igrasie, mucegai, etc. In asemenea cazuri se impune anveloparea cladirii sau daca e posibil numai a respectivului perete proiectat/construit gresit; deoarece in mod normal peretii imobilului trebuie sa ofere o protectie termica mai buna decat ferestrele.

O solutie care in multe cazuri atenueaza efectele condensului este folosirea grilelor de aerisire (mecanice, hidroreglabile, sau electrice) care asigura ventilatia necesara incaperii, clientii informati cerand in mod expres montarea acestor sisteme pe ferestrele noi sau cele existente.

 

 

O alta solutie este folosirea in geamul termopan a unor baghete speciale de tipul „Warm-Edge” care atenueaza riscul condensarii apei din aer la colturile geamului termopan.

Calitatea ferestrei este foarte importanta, insa nici o fereastra nu poate preintampina in orice situatie aparitia condensului, care asa cum am aratat mai sus depinde si de alti factori: temperatura si umiditatea din incapere, temperatura exterioara, izolatia peretilor, aerisirea camerelor si altele asemenea.

Concluzia este ca nu exista o solutie perfecta pt eliminarea totala a riscului aparitiei condensului.