Profilul este un subansamblu al ferestrei, ce sustine geamul termopan. In general, la ferestrele uzuale de pvc, el reprezinta 20-25% din suprafata ferestrei si cam tot atat este si costul lui raportat la costul intregii ferestre.

Furnizorii de profile au fost primii care au inceput sa promoveze „termopanele” in tara noastra si in mod normal au pus accent pe produsul lor: profilul. Fiind un produs destul de complex din punct de vedere constructiv, pentru ca trebuie sa sustina sticla (uneori rigidizeaza chiar si imobilul), s-a incercat prezentarea simplificata catre clientul obisnuit si in marea majoritate, slab informat. Asa au aparut discutiile referitoare la numarul de camere, criteriu care a fost hotarator – si inca mai este – pentru alegerea tipului de fereastra.

In timp ce in tarile dezvoltate alegerea tamplariei pentru imobil se face pe baza recomandarilor specialistilor si aproape intotdeauna pe baza unor cifre exacte ca de exemplu: coeficienti fonici, coeficienti de transfer termic, protectie solara, etc. in Romania inca se face alegerea termopanelor pe scara larga in functie de numarul de camere ale profilului ceea ce reprezinta un mod simplist si uneori gresit.

Adancimea profilului – adica distanta dintre interior si exterior – care se mai numeste si „grosime” este mai importanta decat numarul de camere dovada fiind coeficientul termic de 1.3 WMpK al profilului cu 6 camere si 70 mm adancime, versus 1,35  WMpK ale celui cu 3 camere si tot 70 mm adancime (practic diferenta de 0.05 dintre cele doua poate fi masurata doar in conditii de laborator) . Spre exemplu, un profil cu adancimea de 60 mm – chiar daca are 5 camere – poate avea un coeficient de transfer termic aproximativ cu 20% mai slab decat cel cu 3 camere la care adancimea („grosimea”) este de 70mm.

Unii producatori de profile fac artificii de genul practic impartind interiorul profilului in spatii cat mai multe generand astfel mai multe camere, fara ca sa creasca si cantitatea de materie prima folosita la extrudarea profilelor, oferind astfel clientilor putin informati produse mai slabe calitativ dar care „suna bine”.

Inginerii AMEL va pot pune la dispozitie informatii exacte referitoare la coeficientii profilelelor pentru a putea face alegerea corecta a tamplariei.