Aria de intrebuintari a grinzilor si placilor de lemn este foarte mare, insa aici vom face referire doar la ferestre si usi fiind acesta domeniul nostru principal de activitate.

LEMNUL MASIV se obtine prin debitare din busteni, urmarindu-se de obicei obtinerea unor grinzi cu cat mai putine noduri. Aceastea se prelucreaza corespunzator usilor dorite. Dincolo de avantajul estetic deosebit, un dezavantaj important este acela ca lemnul din care s-a confectionat usa respectiva “lucreaza” putand aparea deformari in timp. O varianta mult mai stabila a lemnului masiv este cea obtinuta din bucati de diferite dimensiuni – imbinate in dinti – care pastreaza destul de bine structura naturala a lemnului si ofera in plus stabilitate dimensionala in timp. Se recomanda finisarea cu nuante de bait uniformizante pentru a estompa legaturile dintre lamele.

LEMNUL STRATIFICAT folosit pentru ferestre si usi este obtinut prin lipirea unor lamele (doua, trei, patru) cu adeziv rezistent la intemperii de tipul D4. In general, lamelele au aceeasi grosime, insa in anumite cazuri – de exemplu lemn exotic foarte scump – cele exterioare pot avea grosimi mai mici decat cea interioara (la cele cu 3 straturi). O varianta pe care o gasim deseori pe piata din Romania este cea in care lamela interioara este din esenta moale, mult mai ieftina pt obtinerea unui produs economic. In concluzie, lemnul stratificat ofera stabilitate foarte buna in timp iar pretul difera in functie de grosimea produsului rezultat si de numarul lamelelor din care este facut. La fel ca si cel masiv, lemnul stratificat poate avea la exterior aspect uniform – adica lamela continua – sau poate fi imbinat in dinti, caz in care este necesar sa se aleaga cu grija finisajul potrivit.